Second hand, vintage, preloved, många namn på hållbar shopping

18 maj 2020
lily_hansen

Älskar du second hand och vintage, inte bara för att det är ett mera hållbart sätt att handla, utan för att man också hittar unika plagg? Unika plagg i bra kvalitet som skapar din personliga stil, det är typiska fynd, kolla t ex in judits second hand för att hitta dina favoriter. Vad är din stil? Har du en specifik klädstil eller kanske tidsperiod som du identifierar dig med? För många kan stil vara att klä sig som man gjorde ett visst årtionde. Det kan vara 1950-talet som lockar med sin rockabillystil, eller 1940-talet med militärinspirerade dräkter och speciella frisyrer. Men det kan också vara bohemstil à la 1970-talet och hippieeran. Du väljer.

 

Kvalitet lönar sig, slit och släng är passé

Fler och fler börjar inse det ohållbara att köpa billiga plagg som inte håller mer än ett par användningar och sedan förpassas till soptunnan. Allt fler väljer med omsorg, fäster sig vid favoritplagg och vårdar sina kläder så att de räcker länge. Så var det med alla kläder förr, det var i och med konfektionsindustrins explosion i mitten av förra århundradet som det kom alltmer billiga kläder av sämre kvalitet för att kulminera kring sekelskiftet 1900/2000. Nu har vi dock insett att det inte går längre, det råder textilbrist och masstillverkningen är ett miljöhot. 

 

 

Utvald second hand i en djungel av andrahandsaffärer

Det senaste årtiondet har secondhandmarknaden exploderat. Det är självklart bra ur miljöaspekt, men det gör det också svårare att hitta rätt i denna djungel. Om man har ett favoritmärke, t ex Filippa K, som man gärna vill hitta på andrahandsmarknaden, väljer man butiken som man vet saluför just det märket. Har du kanske samlat på dig mer än du behöver, kan du också själv lämna in kläder till försäljning på kommission, och därmed bidra till en cirkulär modemarknad.

Fler nyheter